Párhuzam a világítás és a gluténérzékenység között

Pár évvel ezelőtt volt szerencsénk Olaszországba eljutni. A párommal csak úgy tobzódtunk a különféle kulináris és hedonista élvezetekben, minden este hosszasan sétálgattunk a tengerparton, és igyekeztünk minél több, környékbeli kisvárost meglátogatni, amíg az időjárás és az energiaszintünk engedte.

Emberfeletti kitartásunknak köszönhetően végül több nevezetességet sikerült meglátogatni, mint ahogy azt eredetileg terveztük: láthattuk Pisa, Nápoly és Róma lenyűgöző épületeit is, hogy az olasz gesztikuláció sokszínűségéről ne is beszéljek.

Persze azért, nemcsak az itáliai ország iránti rajongásunk, vagy az eltökéltségünk segített bennünket abban, hogy ennyi városba legyen erőnk elutazni: a bőszen fogyasztott csésze kávé, valamint az igazi, olasz citromból készült Limoncello nélkül több, mint valószínű, hogy nem jutottunk volna el ennyi helyre.

Úgy is mondhatnám, hogy “a cél szentesíti az eszközt”, és voltaképpen vajmi kevéssé számít, hogy mi adott nekünk erőt: a lényeg, hogy ilyen szép élményekben lehetett részünk, ennyi csodás helyen.

Emlékszem, az egyik emlékmű felirata olyannyira kopott volt már, és olyan apró nyílásba volt elrejtve, hogy kénytelenek voltunk egy taktikai lámpával megvilágítani a csaknem kétezer éves építmény ezen eldugott szegletét.

Még szerencse, hogy minden utazásunk alkalmával magunkkal viszünk egy-egy ilyen lámpát: ugyanis – amellett, hogy rendkívül praktikus -, sosem lehet tudni, hogy mikor lesz rá szükségünk.

Amilyen önfeledtre sikerült az olaszországi kiruccanás, olyan nagy csüggedtséggel kezdődött a hazatérésünk: a párom már a repülőn is fura tüneteket produkált, így kénytelenek voltunk orvoshoz menni.

A doktor úr szerencsére, nem mondott semmi vészjóslót: egy kis vitaminhiányt állapított meg a páromnál, illetve enyhe gyomorérzékenységet. Ha már ott voltam, engem is megvizsgált, bár nem értettem, hogy ezt miért erőlteti annyira.

Mindezek gyógyítására diétát javasolt, illetve mindkettőnket arra ösztönzött, hogy egy ideig gluténmentes termékeket, illetve bio élelmiszereket fogyasszunk, hacsak pár éven belül nem szeretnénk gurulva munkába indulni.

Kicsit azért a szívemre vettem, hogy ilyen burkolt offenzivitással az én testalkatomat is célba vette, de hát Olaszországból jöttünk haza: a pizza, a töménytelen mennyiségű tejeskávé és az ellenállhatatlan olasz fagyi pedig hagy némi nyomot a test körvonalain.

A párommal megállapodtunk abban, hogy igyekszünk minél egészségesebben élni ezentúl: ekkor találtunk rá a netbiobolt.hu nevű oldalra, amely mondhatni, éppen kapóra jött számunkra.

Tulajdonképpen minden megtalálható ezen a weblapon, amire egy újdonsült, egészséges életmódot folytató egyénnek szüksége lehet: vitaminok és multivitaminok (ízesített változatban is), bio-és reform élelmiszerek, illetve a hőn áhított gluténmentes termékek.

Őszintén szólva, kissé tartottunk tőle, hogy egyik gluténmentes termék sem lesz igazán majd ínyünkre való. Szerencsére azonban, éppen az ellenkezője történt: a netbiobolt.hu-ról ugyanis olyan termékek rendelésére is lehetőség van, amelyek, annak ellenére, hogy egyáltalán nem tartalmaznak semmiféle glutén-származékot, fantasztikusan finomak.

Persze azért kár volna összehasonlítani egy gluténmentes ételt egy római étteremben elkészített tésztakölteménnyel, azonban – a netbiobolt.hu-nak hála – elviselhető, sőt még élvezhető is volt az a pár hónap, amíg csakis kizárólag ilyen diétás ételeket fogyaszthattunk.

Mikor visszatértünk kontroll-vizsgálatra régóta ismert orvosunkhoz, már tudtuk, hogy meg fog minket dicsérni: a netbiobolt.hu vitaminjaival, illetve gluténmentes termékeivel ugyanis mindkettőnk nagyszerű eredményeket produkált.