Minden nap tanul valami újat az ember

Te tudod mi az a taktikai lámpa?

Én egészen tegnapig azt sem tudtam, hogy ilyen létezik. Viszont az öcsém tegnap másról sem mesélt nekem, csak erről. Így most már erről is egész sokat tudok. De ami engem nagyon érdekel mostanában az nem a taktikai lámpa, bár a lámpához közvetett módon köze van. Ami nagyon mozgatja a fantáziámat az nem más, mint a napelemes rendszer. Igen tudom, ez nem megszokott, de belegondoltam, hogy mennyire jó lenne, ha a napelem ki tudná váltani az áramfogyasztásunkat és nem kellene villanyszámlát fizetni.

Az interneten találtam is egy nagyon ígéretesnek tűnő oldalt. Napelemes Rendszerek néven találhatóak meg. Az oldal nagyon sok hasznos információt tartalmaz a napelemekről és a telepítés folyamatáról is. Sőt, olyan információkat is megtaláltam itt, amiről nem is gondoltam, hogy leírva látom őket valahol. Mivel engem minden információ érdekelt, amit csak találhatok az interneten, így neki is fogtam az olvasásnak.

Miután minden létező információt megszereztem a napelemekről és a napelemes rendszerről, úgy döntöttem, hogy belevágok és megbízom a Napelemes Rendszerek csapatát a napelemek telepítésével.

De mi az, amivel megtudtad győzni arról, hogy ők lesznek a legjobb választás és mik voltak a leghasznosabb információk amiket az oldalukon olvastam?

Számomra az egyik leghasznosabb információ az volt, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie a háznak ahhoz, hogy alkalmas legyen a napelemek telepítéséhez. Rengeteg mindennek teljesülnie kell ahhoz, hogy alkalmasnak mondható legyen például a ház tető. Ilyen kritérium például az, hogy a tetőnek elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy elbírja a napelem modulokat, a tető dőlésszöge és tájolása sem mindegy, illetve fontos még a környezet is, hogy minél kevesebb dolog tudja beárnyékolni a napelemes rendszert. A legoptimálisabb tájolás a déli, délnyugati és délkeleti, ugyanis ilyen esetben éri a napelemeket a legtöbbet a nap. Illetve fontos tudni azt is, hogy nem csak a tetőre szerelés az egyetlen megoldás. Amennyiben a tető nem elég erős, vagy nem jó tájolása/dőlésszöge, esetleg túl árnyékos, akkor a földre is helyezhetőek a napelemek, amennyiben ideális a környezet.

Ami szintén hasznos információ volt a számomra az az volt, hogy mik okozhatnak többlet költséget a napelemes rendszer tervezése során. Ez szerintem nagyon hasznos és érdemes lehet tudni, hiszen nem mindegy, hogy mennyi lesz a végösszeg. Eleve egy hosszú és nagy beruházás a napelem telepítés, így minden plusz költség számít.

De nézzük, mik okozhatnak plusz költséget.

Általában ezek már a helyszíni felmérés során kiderülnek, így nem fognak minket nagyon váratlanul érni. Amennyiben a tető tájolása vagy dőlésszöge nem megfelelő, akkor sem kell kétségbe esni, hiszen egy speciális tartó szerkezettel orvosolható ez a probléma, viszont ennek az ára is magasabb, mint a hagyományosnak. Ha pedig a földre kerülnek a napelemek, mert a tető nem alkalmas erre, akkor annak is több lesz a költsége, hiszen erre is egy külön tartószerkezetre van szükség, ami csak növeli a végösszeg értékét. A napelemek minőségére is érdemes figyelni, hiszen ha az olcsóbbat választjuk, mert ezzel szeretnénk spórolni, akkor előfordulhat az, hogy esetleg elromlik időközben, így szerelni kell, vagy pedig hosszabb időbe fog telni a megtérülése, nem lesz elég neki 8-10 év. Így érdemes lehet okosan dönteni és hosszú távon gondolkozni, mert nem csak a jelenlegi kiadás számít.

Ezenkívül megtudtam azt is, hogy az inverternek mi a feladata a napelemes rendszerben és mennyire fontos ennek a helyes működése. Illetve azt is pontosan meg tudom már mondani, hogy mi a különbség a napelem és a napkollektor között. Mert ugyan mind a kettőnek a naphoz van köze, a működésük és a feladatuk közel sem hasonló. És azt is megtudtam, hogy hogyan lesz a fényből energia. Minden nagyon érthetően és egyszerűen van megfogalmazva, hogy mindenki megértse, aki az oldalra téved.

Illetve a Napelemes Rendszerek oldalán olvashattam végre arról is részletesen, hogy hogyan zajlik a tervezés és a telepítés egész pontosan a gyakorlatban és hogy a helyszíni szemle során milyen szempontokat vesznek figyelembe és mikor kezdhet el működni a napelemes és ehhez mire van szükség.

Ezekből pedig már látható az, hogy miért pont a Napelemes Rendszerek csapatát választottam napelemes rendszer telepítéssel kapcsolatban.