Fénnyel nemcsak világítani, de vágni is lehet

Gyerekként tátott szájjal néztük a Star Wars-ban, ahogyan az egyik rész végén a főgonosz piros fénykardjával levágja Luke Skywalker kezét. Azután persze sokszor játszottunk el elemlámpákkal hadonászva a jeleneteket. Én mindig Leia Hercegnő helyébe képzeltem magam, sokszor csentem el a szekrényből anyám fehér blúzait, hogy egy övvel átkötve abból csináljak ruhát magamnak. Akkor persze még azt hittük mese az egész, én is csak későbbi iskolai tanulmányaim során jöttem rá, hogy vágni bizony nemcsak pengével, hanem lézerfénnyel, vízzel, de még elektromos árammal is lehet.

Ezeket a változatos vágási technológiákat a feldolgozóipar sok területén használják, nincs ez másképpen a fémfeldolgozás és fémmegmunkálás ágazataiban sem.

A budapesti székhelyű Acélpartner Kft. például alkalmaz úgynevezett termikus vágást. Ez azt jelenti, hogy a különböző anyagokat hő hatásával választják szét, lézerrel, plazmával, vagy lánggal. A cég fő profilja ugyanis a CNC vezérlésű láng és plazmavágás, de foglalkoznak acélszerkezet gyártással és lemezlakatos munkák elvégzésével is. Tevékenységük leginkább az energiaiparban, a gépiparban és az építőiparban számottevő.

Több,  mint 20 év tapasztalatával és szakértelmével valamint olyan gépekkel és eszközökkel dolgoznak, melyekkel a legmagasabb minőségben tudják a vevői igényeket kielégíteni, kedvező árak mellett.  Nemcsak a hazai, de a nemzetközi piacon is jelen vannak. Bátran kereshetjük ezt a vállalkozást egyedi igényekkel és elképzelésekkel is, mert van olyan acél megmunkálási és feldolgozási formák, melyet egyedülállóként végeznek az országban. Ez többek között annak is köszönhető, hogy folyamatosan fejlesztik gépparkjukat. Igyekeznek követni az egyéni igények alakulását és a fémfeldolgozási trendek változásait.

Többféle technológiát tudnak alkalmazni például a már említett láng-, lézer, vagy plazmavágást is. Vannak olyan gépeik, melyekkel merőlegesen, vagy ferdén is tudnak vágni, jelölni vagy akár írni az adott felületre. A munka végeztével először kézi köszörűvel majd szemcseszórással tisztítják meg a terméket, hogy minél esztétikusabb legyen.

Érdemes felkeresni a weboldalukat, ha acélvágással kapcsolatosan van kérdésünk, vagy elképzelésünk. Felkészült szakemberekkel dolgoznak, akik segítenek elképzelésünk megtervezéstől egészen annak megvalósításáig.

Azóta, ha látom a Star Warst a tv-ben sokszor eszembe jut, hogy ha Darth Wader nem a főgonoszi pályát választja, elmehetett volna egy fémfeldolgozóba is acéllemezeket darabolni.